ady88 (ady88) wrote,
ady88
ady88

Atitudinea contează

Azi am dat pe net de un articol despre o investiție în un sat. Aparent este o știre excelentă 1,5 milioane de euro nu în fiecare zi bagă cineva în un sat din județul Suceava, și nu așa simplu în WC-uri de lux, sau terenuri în pantă, ci au modernizat un drum de pământ, deci sătenii ar trebui să se bucure, dar nu o fac. De ce?

[Spoiler (click to open)]Și ce pretenții au sătenii?
Au făcut şanţuri pe lângă drum de au ajuns să pice oamenii în ele. Ce se întâmplă dacă pică o vacă şi îşi rupe picioarele? S-a gândit domnul primar? Vaca trebuie tăiată şi nu mai poate da lapte, la cotă, cum se cere? Dacă pică o babă şi moare, e trimisă cu picioarele înainte, la cimitir. Dar dacă se răstoarnă cu maşina un om tânăr în groapa de beton şi moare, cine plăteşte?

Și asta tot:
Mai bine lăsau şanţurile cum erau înainte, de pământ, pentru că apa se scurgea. Au făcut treabă de mântuială. Am vrut să scot un şarpe mare din şanţ, însă o femeie care trecea pe drum s-a speriat şi i-am dat drumul înapoi în mâl. Drumul e îngust, dar se poate folosi, dar cu şanţurile au făcut treabă foarte proastă. Au căzut în şanţuri cu maşina, cu tractorul, dar să nu pice un copil sau un bătrân în şanţ, că nu îi mai scoate nimeni vii de acolo. Ar trebui remediate şanţurile, dar de unde bani?

Și pe bune dacă ne uităm la poze putem vedea că drumul a fost proiectat de un automobilist, care nici nu-și dă seama că oamenii mai și merg pe jos prin sat, deci nu a proiectat ceva pentru pietoni, după proiect ai spune că ei nu-s, așa ceva poți vedea pe câmp, dar de aia câmpul nu este sat, că acolo nu-s oameni.
Ce s-ar putea face fără mari modernizări, adică cu bani rezonabili pentru a avea și canalizare pluvială, dar și a avea o zonă pentru pietoni?

01. Soluție.

Eu propun să se acopere șanțul cu niște plăci de beton aramat, iar pentru estetic și durabilitatea plăcilor, deaspura să se placheze tot cu borduri și piatră cubică. Iar pentru ca apa să se scurgă în canalul de sub ele, trebuie lăsate niște orificii la niște distanțe fixe. În rezultat am obține un sistem care cumva aseamănă cu modelul american.

02. Canalizare pluvială americană.


03. Rezultatul (sus este situația de azi/ jos soluția)


Această intervenție este minim invazivă, adică tu adaugi peste infrastructura existentă niște elemente, deci va costa puțin, dar ea schimbă mult calitatea infrastructurii, o face nu doar funcțională, ci și comodă pentru oameni. Acest model ar trebuie preluat pentru lucrările din toate zonele rurale.

Tags: România, solutie
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments