Un obicei din copilăria preIT
ady88
Cam din anul 2007 în viața mea s-a întâmplat un fel de revoluție informațională, și înainte pe la un prieten eram fascinat de diferite jocuri cum ar fi NFS, ăla cu Porsche, sau GTA, însă o revoluție pe bune s-a întâmplat atunci când am primit un laptop personal și acces la net, el mi-a asigurat informație fără limită, informația care împreună cu facultatea m-a ajutat să evoluez.
Deci revoluția IT în cea mai mare parte are un rol pozitiv, însă mai există unul negativ, oamenii nu mai au timp unul de alții, dacă acum 20 de ani erai forțat de plictiseală să ieși în curte și să contactezi cu acei din bloc, acum la câte chestii interesante ai pe net poți să nu ieși din casă decenii.
Tot asta împreună cu depopularea a adus la o schimbare neplăcută pentru cineva care a trăit și în anii 90, ceea ce acum 20 de ani era plin de viață, acum este mort și loc de parcare, nimic mai mult.
Ăsta va fi un post în memoria acelor timpuri sărace, dar mișto.

Read more...Collapse )


Brad Pitt poate pleca din Oklahoma, dar Oklahoma din Brad Pitt?
ady88
Eu cred că în mult copilăria îl formează pe om, dar cu un efort susținut în adolescență se poate modela personalitatea atât în bine, cât și în rău.
Trebuie să spun că nici Brad Pitt nu a trecut testul Banilor și celebrității, despre viața lui, influențele pe care le-a avut, și rezultatul la care a ajuns, va fi acest post.Read more...Collapse )

Dublul standart și dreapta sunt pleonasme?
ady88
Dreapta în un fel zice că nu avem nevoie de stat și taxe, deci statu` să dispară și taxele tot, că piața ”liberă” și capitalismu` le rezolvă pe toate, o fi chiar așa? Un mic brainstorming personal pe această temă, luând ca studiu de caz industria de film din Los Angeles + niște atitudini ale unor oameni de rând.Read more...Collapse )
Tags:

Viitorul designului auto pe căi sovietice?
ady88
Dacă urmărești lumea auto, și eu am urmărit-o din anii 90, în ultimii ani poți observa niște tendințe în designul auto, care sunt prezente la majoritatea companiilor producătoare de mașini. O fi de bine, sau de rău?

Read more...Collapse )

Dacă lățim drumu, să vezi cum vom circula!
ady88
Subiectul ăsta al automobiliștilor hardcore, este infinit, zicea și Einstein despre Univers și prostie, păi aici se pot adăuga și automobiliștii, logica lor, fabuloasă.
[Spoiler (click to open)]
 Ei zic că dacă scoți semafoare, desființezi treceri de pietoni, faci pasaje pietonale subterane, pasaje rutiere, atostrăzi urbane, le dublezi, le triplezi .....de fiecare dată se va circula brici prin oraș, și brusc nu vor mai exista probleme și va veni raiul automobilistic pe Terra.

În realitate totul este mai trivial, de fiecare dată când statul bagă mai mult asfalt în oraș, asta este un stimul pentru automobiliștii activi, dar și acei pasivi să folosească tot mai mult mașina, și acea capacitate în plus se anulează în mod paradoxal, așa am obținut un semeț pasaj rutier Basarab blocat , deși acolo nu ai niciun păcătos de semafor, și niciun sărăntoc de pieton nu le taie calea.

Ăsta este un post oarecum în plus, am mai scris azi un post în care am dat în automobiliști, dar parcă mai am chef de unul.

Ăsta este un fel de studiu caz, pe o arteră ”modernizată” din Moscova, sub necesitățile automobiliștilor de către Stalin, și vom vedea care-s rezultatele.

01.Strada Tverskaya, anii 30 ai secolului 20.

Strada Tverskaya a apărut sub o formă embrională încă din secolul 12, acea cale ducea spre orașul Tver, de aici și vine denumirea. După ce Imperiul Rus și-a mutat capitala în Sankt-Petersburg această stradă a devenit practic principala stradă din Moscova, căci pe ea mergeau toți spre noua capitală. În timp pe ea au apărut cele mai frumoase vile, biserici, mănăstiri, magazine, după imobilele cu mai multe etaje au înlocuit vilele, la fel de eleganate. Deci această stradă pentru Moscova era un fel de Calea Victoriei, pentru București.

02.Tverscaya la începutul sec 19.


03.Arhitectura era la un nivel ....


Dar a venit revoluția, bolșevicii au mutat capitala în Moscova, aparent este un lucru bun pentru un oraș dacă devine capitală, însă în cazul dat nu a fost chiar o chestie bună, căci Stalin ca orice dictator providențial, și-a dorit să-și configureze orașul sub concepția lui, iar concepția unui dictator nu se leagă cu străzi înguste burgheze, cum era Tverskaya. În rezultat a apărut un plan de modernizare a capitalei revoluției mondiale.
04.Planul de modernizare a lui Stalin.

Mai sus se vede câte magistrale au fost planificate, tot asta însemna demolări enorme din patrimoniul Moscovei. Cu albastru am notat artera Gorikovo, care înainte de revoluție era acea stradă Tverskaya.

Cam ăsta era planul, un câmp asfaltat, pentru mașini și parade, oamenii și transportul public în acest spectacol al cohonesului sovietic erau în plus.

05. ”Modernizația” a început.

Imobilele cu istorie și de o frumusețe rară, au început să fie făcute cu pământul în anii 30.

06.


07.Linia roșie retrasă cu 30m.

Putem vedea în poză cu cât a fost lățită strada Tverskaya, și respectiv ce pierderi a suferit Moscova, căci acolo aveau vilele și blocurile cei mai bogați oameni, elita imperiului, și tot asta a fost făcut praf, doar foarte puține imobile au fost salvate prin mutarea lor în adâncul cartierului pe planul doi, după fațada de blocuri staliniste.

08. Artera model de tip stalinist.

Așa artere au fost dublat în mai toate orașele importante din URSS, doar la scară mai mică.

09.Rezultatul, ambuteiaj.

Deci cu 5 benzi pe sens, fără treceri pietonale terane, și cu foarte puține semafoare, totuși am obținut asta.

10.Noaptea, altă parte, același rezultat.

Deci totul a fost în zadar?
Acele pierderi de patrimoniu au fost doar pentru ambițiile lui Stalin.

11.Un caz dus la infinit, autostradă în LA, parcare.

Și dacă exacerbăm și luăm în considerație un sistem dezvoltat de autostrăzi enorme, tot obținem ambuteiaj.

Deci toată logica automobiliștilor este lipsită de fundament, oricine strigă de fluidizare este doar un necioplit egoist ce habar nu are pe ce lume trăiește.

12.Soluția aplicată în Moscova pe Tverskaya.

Noul primar Sobyanin, s-a întors cu fața spre oameni, și a generat un proiect enorm ”Strada mea” care prevede pe mai multe artere importante implementarea unor măsuri de umanizare  ale lor. Asta este solția aplicată pe Tverskaya, nu este perfectă, dar deja este un pas spre mai bine.

În concluzie pot spune că dacă acele măsuri de fluidizare a traficului nu au dat roade nici în Mosocova, nici în LA, de ce ele ar da roade la noi?


Automobiliștii hardcore sunt niște politruci comuniști camuflați?
ady88

Din prima vedere automobiliștii moderni nu ar fi avut nimic cu comunismul și acei politruci clasici din filmul alb-negru despre reușitele cincinalului socialist, dar dacă săpăm un pic prin analele proiectelor arhitecților sovietici putem găsi multe puncte comune dintre ei și automobiliștii de azi.

[Spoiler (click to open)]

Postarea asta a pornit de la un articol scris de cineva de la Sputnik, despre traficul din Chișinău:
5. Este nevoie de cel puțin un drum rapid, fără semafoare, care să străbată orașul dintr-un capăt spre altul;

Eu l-am comparat pe acel jurnalist cu niște politruci sovietici:

Asta cu drumu fără semafoare era la ordinea zilei la SovPromproiekt prin anii 60-70, era o soluție eficientă.


Pentru a reprezenta ce idei aveau arhitecții sovietici am ales câteva proiecte din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ce probabil se realizau dacă în 1991 URSS nu cădea.
Mai ^^^sus^^^ se vede proiectul orașului universitar al Chișinăului, realizat de un arhitect sovietic.
Un proiect pur modernist, ce arată frumos de sus, aerisit, cu blocuri mari, mult spațiu verde...pare ok, însă dacă mai și aflăm că tot asta trebuia să fie construit în locul centrului vechi al Chișinăului, atunci datele ecuației se schimbă.

Nu poți demola istoria orașului tău pentru a face așa ceva în loc, dacă se alegea un teren în afara centrului vechi pentru acest proiect, atunci DA.
Tot în imaginea de sus, în partea de jos se vede o autostradă...deja începem să vedem paralele cu visurile umede ale automobiliștilor de azi.

01.Centrul în zona PMAN în proiect sovietic.

Încep cu o mică legendă a acestei imagini, ca să fie înțeles ce e ce în acest proiect:
ROȘU - Autostrada urbană ce străbătea centrul în locul str.București de azi.
ALBASTRU - Piața Marii Adunări Naționale(PMAN) pietonalizată.
GALBEN - imobilele sovietice construite în diverse perioade:
1.Guvernul RM(1964);
2.Palatul Național(1974);
3.Imobil rezidențial în stil stalinist(anii 50);
4.Magazinul ”Gemenii”(1959);
5.Teatrul Național de Operă și Balet(1980);
6.Banca Națională RM;
VERDE - imobile istorice păstrate:
1.Porțile Sfinte(Arca Triumfală)(1846);
2.Catedrala Naşterea Domnului (1846);
3.Un șir de imobile istorice;
4.Catedrala romano-catolică Providenţa Divină(1840);
5.Fostul seminar teologic, azi sediul UTM(1902);
6.Primăria Chișinăului(1902);
7.Sala cu Orgă(1911);
8.Teatrul Naţional de Dramă "Mihai Eminescu"(1930-54).
ROZ - niște crime, demolări de imobile valoroase:
1.Fostul liceu B.P.Hașdeu, actualul Muzeu de Istorie(1837, reconstruit în 1980-87);

2.Muzeul Naţional de Artă(1901);


Respectiv în imaginea 01. putem observa că după autostrada ce tăia centrul pe axa V-E, în locul str.București de azi, avem un proiect de demolare al centrului vechi, cu păstrarea unor elemente istorice, dar Chișinăul istoric după aceste proiecte nu mai exista. Tot asta se întâlnea și la proiectul de ”modernizare” al Parisului al lui Le Corbusier, deci moderniștii politruci din URSS îl urmau în mod clar pe Le Corbusier, doar că francezii au avut minte să nu-i accepte proiectul, iar URSS-ul nu a avut.
Aici nu se vede, dar mai trebuia să fie o autostradă ce tăia centrul vechi mai la Sud, ea trebuia să continuie bd.Dimitrie Cantemir și să se numească bd.Cosmonauților.

02. Un proiect de modernizare a zonei din preajma str.Izmail.


În proiect avem:
 - Str.Izmail adusă la nivel de autostradă cu rol de traversare pe axa N-S;
 - Bd.Ștefan cel Mare și Sfânt adusă tot la nivel de ”bezsfetoforkă” adică stradă fără semafoare;
 - Str.București adusă la nivel de autostradă, ce se prelungește pe un viaduct spre cartierul Botanica;
Imobile existente azi:
1.Imobilul IPTEH;
2 și 3. Blocuri rezidențiale de pe Bd.Ștefan cel Mare și Sfânt(3 și 6);
4.Catedrala episcopală sf.Teodor Teron;
5. Academia Ştiinţe a Moldovei;
6. Blocuri locative de pe Bd.Negruzzi;
7. Hotelul Național.

Iar spațiul unde sunt acele cruci de blocuri, acolo este centrul vechi, ce trebuia firesc demolat.

Să mergem în provincie, poate acolo podhodul(abordarea) este mai omenească?

03.Proiectul de reconstrucție a comunei Otaci.

Și aici iarăși vedem aceeași treabă, autostrăzi, pasaje și viraje. Mașinile și oamenii sunt strict separați în lagăre, autostrada intră direct în oraș și îl divide .
Din fericire din proiect s-au construit doar blocurile locative și grădinița, restul cu autostrada nu s-a mai construit.

04.

Și ca să nu zică oamenii că aberez pe loc drept, o scanare din un almanah sovietic, unde apare imobilul al Preșidenției existent azi, sub care scrie în rusă:
До 2000 года город получит функционально наиболее удобную систему улиц, дорог и  ...
Ce se traduce ca:
Până în anul 2000 orașul va primi funcțional cel mai convenabil sistem de străzi, drumuri și ....

Adică tot ce era în proiectele de mai sus, dacă ar fi rezistat URSS, s-ar fi construit... și de fapt, demolat, deci ei nu glumeau cu centrul vechi demolat.


Care sunt punctele comune ale acestor proiecte din RSSM?

 - Ștergerea trecutului(patrimoniului arhitectural);
 - Zeificarea mașinii, avem pentru ele proiectate autostrăzi în lung și-n lat.

Dacă digerăm primul punct, adică ștergerea trecutului de către politrucii comuniști, ajungem la egoismul lor, adică arhitecții moderniști vor să lase urme în buricul orașului...iar ăia de la partid doreau să aibe orașul lor, nou, ca orice dictator ce se stimează.
Și asta cu zeificarea mașinii, tot de egoism vorbim.

Iar de automobiliștii hardcore ce să zici? Ei tot despre problemele sale vorbesc, de interesul lor, camuflat în grija pentru ”binili” comun al fluidității traficului.

În rezultat ajungem la ideea că arhitecții moderniști/comuniști și automobiliștii de azi, gândesc cam în aceeași termeni, EU .... INTERESUL MEU ..... DOSUL MEU .....FALA MEA.... = DA, automobiliștii hardcore sunt un fel de comuniști și moderniști, căci gândesc la fel de primitiv, și sentimentul de bază al lor este egoismul.

Iarăși de primari, în contextul transportului public
ady88

Și în postul precedent am mai scris, sunt oameni diferiți, unii fac față la funcții, bani  și celebritate, alții nu. Dar una este să fii acolo un angajat arogant cu salariu mare la stat și fără mari responsabilități, și cu totul altceva este să fii un primar sau ministru, care direcționează foarte mulți bani PUBLICI, în diferite direcții. Un primar care nu înțelege cu ce se mănâncă mobilitatea urbană, dar care este și foarte arogant, va făcea neapărat niște greșeli în acest domeniu. Câteva exemple din România, cu nume și prenume.


Read more...Collapse )Cum s-a făcut celebru un sat din Basarabia, sau cum deosebim un șef de un om.
ady88

”Plecarea partea sudică a satului:
05:00 – Transportarea mulgătoarelor
07:30 – Angajații brigăzii de tractoare și elevii
09:00 – Brigăzile agricole de pe câmp
13:30 – Ruta după-amiază
19:00 – Angajații nocturni și paznicul

Plecarea de la ferma:
08:30 – Personalul de noapte
12:00 – Prânzul
14:00 – Elevii
17:30 – Angajații brigăzii de tractoare și Brigăzile agricole din câmp
22:00 – Mulgătoarele”

Asta nu este o glumă, ci orarul unicului troleibuz sătesc probabil din lume, despre acel caz și alte cazuri din MD unde erau și oameni în fruntea unor instituții, sau doar șefi.

Read more...Collapse )

Deosebirea între elite și bogați, cazul Dubai
ady88

De când mai scriu, obișnuiam să confund acești doi termeni, elite și bogați, însă difereneță este, căci banii și succesul nu este ceva ce poate duce oricine. Acest post este despre cum bogații din Dubai au devenit elite.

Read more...Collapse )Cum putea fi evitată tragedia din metrou, sau 27 de ani de dezvoltare pe loc
ady88
Așa precum am spus democrația este doar o iluzie frumoasă, niciun popor nu hotărăște nimic, hotărăsc jmecherii, dacă jmecherii sunt oameni ei au grijă și de săracii lor(cazul Norvegiei, Suediei....țărilor scandinave), dacă nu...se întâmplă capitalsimul sălbatic, Africa, unde jmecherii își prezervă bogăția, dar mai și își permit să nu dea doi bani pe săraci. Eu atașez majoritatea acestui Glob, deci și pe România, la partea aia majoritară în care jmecerii nu dău doi lei pe săraci. Asta se reflectă în tot și inclusiv în infrastructură.
Cazul de azi este metroul, s-ar părea că în 27 de ani această societate având acces la bani și tehnologie străină ar trebui să fie modernizare mare prin metrou, dar în realitate avem reflecția mentalității găunoase și în subteran.
Sursa

[Spoiler (click to open)]
Există un fel de banc ce reflectă acea mentalitate:
”Doi părinți discută despre copilul care s-a murdărit în noroi:
 - Băi femeie, îl spălăm pe ăsta micu, sau facem unul nou?
 - Unul nou!”

Tot asta putem vedea în popor, unii în loc să-și facă o casă mai micuță, dar confortabilă, fac un serai amărât unde trăiesc și o casă mare cu etaj care stă așa nefinisată, pentru timpuri mai bune.
În cazul nostru Metrorex ultimii 27 de ani, deși putea să pună la punct actualele magistrale de metrou care au neajunsuri cu cisterna, dar ei ce au făcut? Ei s-au bazat pe noi magistrale, pe extindere.
Și acea extindere a costat mult, iar zonele în care a ajuns metroul adeseori nu pot asigura un flux necesar de pasageri.
Deci avem un metrou gestionat după ureche, un metrou mioritic, emblema lui ar trebui să fie oaia.
Din cauza că metroul este gestionat anume în asemenea fel, liniile vechi nu a fost modernizate și nu au primit dotările unor metrouri moderne, care ar putea preveni tragedii ca acea de azi, când o fată nevinovată de 25 de ani a fost împinsă de o cretină sub tren.

1.Stația de metrou Dristor 1 în 1982.
Agerpres
Mai sus vedem stația de metrou Dristor 1, în care a avut loc tragedia, în 1982. Ea arată deosebit, deși practic nu s-a schimbat, și acest efect se obține datorită faptului că plafoanele cu neoane sunt instalate după tren, pe acele tuburi de tunel. Azi lumina a fost mutată deasupra peronului.

De ce?
Păi acei pereți laterali formați din elemente de tunel mereu are infiltrații de apă, iar instalația electircă și apa nu se pupă, de aia ele au fost mutate. Deci în metrou lipsesc banii pentru mentenanța stațiilor, aia de bun simț, iar ei fac metroaie în suburbii, este ridicol asta tot.

Ce soluții ar putea preveni așa accidente și sinucigașii de a ajunge sub tren?
Soluția se numește Platform screen doors(PSD) și este folosită în multe țări, ea asigură nu doar evitarea unor accidente de gen, dar și izolarea fonică și termică a tunelelor de stație.

2. Platform screen doors

Tota asta(PSD) este chiar atât de necesar?
DA, să ne uităm ce se întâmplă în stații în orele de vârf(3.), este un miracol că nu au fost accidente până acum majore, în lipsa acestor PSD.

3.Stația Piața Victoriei 2 în orele de vârf.04. PSD în metroul din Sydney

O ilustrație a ce înseamnă PSD în Sydney.

05. Soluția.

Cam asta ar fi soluția pentru a evita așa tragedii, instalarea a unor PSD-uri în toate stațiile din metrou.
?

Log in

No account? Create an account